söndag 15 november 2009

Nyttig banoffee paj

Första receptet tänkte jag skulle vara en paj som jag gjorde ofta när jag jobbade som kock på Holy Isle i Skottland. Vi hade veganer och andra som krävde specialkost. Detta recept passade mycket bra och man kan alltid byta ut yoghurten mot vaniljkräm man gjort på sojamjölk, eller sojagrädde, eller varför inte bara fylla skalet med massor av frukt och ha sås/glass vid sidan av.


Ingredienser

220 g skållade mandlar
180 g kärnfria dadlar (eller russin)
300 g grekisk yoghurt
2 msk råsocker, eller annat brunt socker (kan uteslutas)
2 stora mogna bananer, skivade
dekorera med hyvlad mörk choklad



Gör så här:
  • Kör mandeln i en matberedare till den är fint mald. Tillsätt dadlarna och kör tills du har en klibbig, smulig massa.
  • tryck ut degen i en form ca 20 cm i diameter, med avtagbar kant, alternativt klä en pajform med plastfolie. Stoppa i frysen i 30 minuter.
  • Häll upp yoghurten i en bred, grund behållare och strö sockret över ytan. Täck över och ställ in i kylen.
  • Ta ut pajformen ur frysen och ta bort den löstagbara kanten (alt. ställ pajskalet på ett serveringsfat och ta bort plastfolien). Fyll botten med skivad banan eller varva de olika frukterna.
  • Skeda försiktigt yoghurten över frukten och gör mönster i sockret som nu är delvis upplöst. Hyvla med mörk choklad över. Servera genast eftersom pajskalet blir mjukt om det står för länge i rumstemperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banner created with MyBannerMaker.com