fredag 14 oktober 2016

Potatispaj

Fantastisk paj som man kan äta som tillbehör eller bara som den är... men jag skulle nog lägga till lite rökt skinka om jag har den som ensamrätt. Väldigt praktiskt när man kokat lite väl många potatisar dagen före... Kanske är något man kan varva med på mellandagarna?

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl råg- eller grahamsmjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning
3 små skivade lökar (eller en purjolök)
Lite smör att steka löken i
3 klyftor riven (eller pressad) vitlök
3 dl grädde
3 st ägg
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl riven ost (lagrad om man gillar det)
600 g kokt, kall potatis i skivor

Tillagning

Pajdegen:
Hacka samman alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en ca 24 cm i diameter stor pajform. Är degen för varm går det dåligt, så låt den i så fall stå i kylskåpet innan du trycker ut den. Nagga med en gaffel.
Låt det stå kallt i ca 30 minuter innan den förgräddas 10 minuter på 200°C.

Fyllningen:
Stek löken mjuk i lite smör tillsammans med vitlöken (utan att den tar färg).
Vispa samman grädde,  ägg,  salt och peppar.
Lägg osten i botten av det förgräddade pajskalet.
Varva potatisen och löken över osten.
Häll äggblandningen över och grädda i 40 minuter.
Supergott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banner created with MyBannerMaker.com